23 Nisan 2012 Pazartesi
Asimetrik Lastikler
Asimetrik lastik ne demektir ?
Lastik sırt profilinin bir tarafı diğer tarafından farklı diş yapısına sahip lastiklere asimetrik lastik denir.
Bir çok araç üreticisi araçlarında asimetrik lastikleri kullanmaktadır. Asimetrik lastiklerin farklı sırt profil yapısı farklı görevleri icra eder. Simetrik yada yönlü lastiklerde farklı performans özelliklerini bir arada sunmak mümkün olamamaktadır.
Asimetrik lastiklerin bir bölümü su tahliyesi ve ıslak zemin performansını artırırken, diğer bölüm viraj hakimiyeti, yol tutuş ve kuru zemin performansına etki eder.
Son teknolojiyle üretilen modern araçların fren destek ve güç aktarım sistemlerine yardımcı olurlar.
Daha yavaş yıpranırlar.
Asimetrik lastiklerin montajında dikkat edilecek husus;
Lastik dış tarafında "OUTSIDE, SIDE FACING OUTWARDS ya da MOUNT THIS OUT SIDE" gibi işaretleme mevcuttur.Bu işaretlemenin olduğu kısım janta takılırken aracın dış kısmına bakacak şekilde montajlanmalıdır.
Aquaplaning - Suda Kızaklama Hakkında Bilmeniz Gerekenler :
Yağışlı havalarda ve ıslak yollarda kaçınılmaz bir şey vardır. Ne yazık ki su birikintileri suda kızaklama riski oluşturur.
Suda kızaklama oldukça yaygındır ve her araç sürücüsü bu durumla karşılaşır. Bu yüzden suda kızaklamaya karşı güvenli bir sürüş deneyimi için dikkatli ve tedbirli olmalısınız.
Lastik firmaları son yıllarda suda kızaklama direnci yüksek lastikler üretmektedirler. Bu tür lastiklerin tasarımlarında su tahliyesini kolaylaştıran desenler kullanılmaktadır.
Suda kızaklama esnasında soğukkanlı olmalısınız!
Düz yolda suda kızaklama anında direksiyonda bir gevşeme hissedersiniz ve direksiyon hakimiyetiniz lastiklerin tekrar yer ile temas edene kadar kaybolur.
Islak zeminde sürüş esnasında lastiklerimiz ile yer arasında su formlarının oluşmasıyla kızaklama oluşur. Bu direksiyon hakimiyetini kaybetmenize yol açar.
Lastik ileri yönde hareket ederken, lastik dişlerinin yan çıkışları zemindeki suyu boşaltmak için çok önemli bir vazife görür. Bu sayede yol yüzeyi ile lastik dişlerinin temasını sağlar.
Bir lastiğin suda kızaklamaya karşı duyralılığına etki eden bir çok faktör vardır. Suyun seviyesi, aracın hızı, lastik basıncı ve en önemlisi lastik diş derinliğidir.
Eğer bir viraja girdiyseniz ve virajda suda kızklama yaşarsanız ön lastikler yol ile temasın keser ve yol dısına doğru sürüklenirsiniz. Eğer aracınız arkadan çekişli ise çekiş gücünü kaybeder ve aracınız savrulmaya başlar ve muhtemelen yanal sürüklenme oluşur.
Neden Her Lastik Değişiminde Siboplar da Değiştirilmeli ?
Supap sızdırmazlığı garanti eder ve lastiklerinizin uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur.
Aracınız saatte 100 km hızla giderken, merkezkaç kuvvetinin etkisiyle siboplar, tam dolu bir şişe suya eşdeğer 3.5kg'lık zorlayıcı bir kuvvete maruz kalır ve jantın ısımansı ve soğumasından etkilenir ve siboptaki kaukçuk ömrünün çok erken yıpranmasına sebep olur.
Bu yüzden, çok önemli tavsiyemiz mutlaka her lastik değişiminde siboplarınızı jantlarınıza uygun yeni siboplar ile değiştirmenizdir.
Bir sibobun fiyatı kadar tasarruf etmek isterken, güvenliğinizi veya lastiklerinizin ömrünü tehlikeye atmanız üzücü olabilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)